Sustainability

Sustainability

Setting the bar for sustainable design
Lobby elevator at Lucile Packard Children's Hospital Stanford wrapped in reclaimed redwood from Moffett Field
Reclaimed redwood from Moffett Field Hangar

Architect Perkins + Will in association with Hammel, Green and Abrahamson Architects, used innovative sustainability features as a driving force behind the design of our hospital. From water-conservation features, renewable energy use, recycling programs and landscape concept conservation, to green housekeeping and local food offerings—the building is on track to earn LEED Gold certification.

Our hospital is designed to use 38 percent less water and 60 percent less energy than the average Northern California hospital. We created permeable surfaces to absorb storm drainage, and will irrigate our native landscaping with rainwater and condensate water that is extracted from dehumidifying indoor air. All of this water will be collected in two 55,000-gallon underground cisterns.

Harnessing next-generation architectural design, the building was oriented to take into account the sun’s movement which allows for optimal air flow and energy performance. This decreases the need for air conditioning which consumes energy and water.

How much energy are we saving on a given day? You can find out in our lobby and through the in-room TV system where a child-friendly electronic dashboard displays the building’s ongoing water and energy usage.

We are using recycled and reclaimed items wherever possible, including enclosing our main elevator bank in wood from the Moffett Field Hangar so that it resembles a giant redwood tree.

“The elevator tower looks and feels like being inside a redwood tree. Early on we explored the idea of mimicking a redwood tree trunk with the elevator core. We wanted it to feel like a real tree that kids could touch and hug. We wanted the experience to be grand and very tactile.”

Robin Guenther

New hospital's lead designer, Perkins+Will - August 28, 2017

The building’s ongoing water and energy usage will be displayed on an electronic dashboard in the main lobby and on bedside entertainment systems, allowing children to compare energy consumption in different areas of the hospital.